Nätverksträff 17 – Tema: Munhälsa, smak och konsistens – 5 december 2024

På denna nätverksträff fokuserade vi på munnen. För att maten ska göra nytta behöver den hamna i magen, men för att komma dit behöver den, oftast, passera genom munnen, därför har munhälsan stor påverkan på risken för undernäring.

Vi fick lyssna till tre olika talare som alla lyfte munhälsa, smak och konsistens ur sitt perspektiv.

  • Peter Wolter – Tandhälsoförbundet
  • Tove Movérare – Logopedförbundet
  • Ewa Hansson – Findus Special Foods
Här kan du se inspelningen av presentationerna på nätverksträffen.

Viktiga insikter om munhälsa, tandvård och konsistensanpassning

  • Dålig munhälsa kan bidra till undernäring och försämrad livskvalitet.
  • Vid undernäring försämras även tänderna för att salivens näringsinnehåll är lågt.
  • Munvård är ofta nedprioriterad på grund av otydlig ansvarsfördelning i äldreomsorgen.

  • Idag finns det ingen logoped som är anställd i kommunal äldreomsorg.
  • 50-80% av de som bor på särskilt boende har sväljsvårigheter i någon form.
  • Logopeder hjälper med bedömning och behandling av sväljsvårigheter (dysfagi) som är vanligt hos äldre.
  • Det finns ofta glapp i stöd från logopeder i kommunal vård, vilket påverkar kvaliteten på insatser.

  • Standardisering och gemensamma termer kring konsistenser är viktigt för att rätt mat ska serveras.
  • Timbaler och andra konsistensanpassade livsmedel behöver vara både näringsrika och aptitliga för att uppmuntra äldre att äta.
  • Även om konsistensen behöver anpassas kan maten smaka som mat man ätit tidigare.
  • 8% av Sveriges totala befolkning beräknas ha ät- och sväljsvårigheter, ändå är det något som är ovanligt att prata om.

Tips:

Läs mer på Tandhälsoförbundets hemsida.

Läs mer på Logopedförbundets hemsida.

Läs mer på Findus special foods hemsida.

Lär dig mer om dysfagi på Senior alerts hemsida. Här finns både information och utbildningsfilmer på temat.