Informationsträffar för seniorer
Bakgrund
Enskede-Årsta-Vantörs (EÅV) seniorträffar, öppna mötesplatser för seniorer, är en kostnadsfri plats för seniorer att delta i social gemenskap, olika former av aktiviteter och måltidsstunder för att främja ett hälsosamt åldrande. Kunskapen om kommunens ansvar och vad man som enskild kan göra för att främja ett hälsosamt åldrande beskrivs som varierande bland seniorer. Många seniorer har även beskrivit en känsla av oro och otrygghet kring att besöka seniorträffen ensam vid ett första besök.
Lösningen våren 2024
EÅV skickade ut en öppen inbjudan till en informationsträff om kommunens seniorträffar, riktat till förstagångsbesökare. Under informationsträffen bjöds det på kostnadsfri fika, information om vad forskning beskriver gällande upplevelser att gå i pension, ofrivillig ensamhet, hur seniorträffarna arbetar och vad som erbjuds där. Även information om hur den enskilde kan tänka kring bra mat för plånbok och hälsa.



*Mitt i – en kostnadsfri lokal tidning i Stockholm.



Lärdomar våren 2024
- I stadsdelsområdets sociodemografiskt mer utsatta områden, var det färre som kom till träffarna. I Hagsätra, Östberga och Rågsved kom sammanlagt 3 besökare.
- För att nå ut till fler enskilda individer behöver fokus ligga på synlighet och tillgänglighet. Vi valde därför att flytta ut informationsträffen på torgen, i de områden där vi inte nådde ut.
- Vi fick genom våra besökare information om att det föreligger bristande distribution av lokaltidningar, beroende på vart den enskilde är bosatt i stadsdelen.
- Genom en bred informationsspridning, via flera olika kanaler, som i statistiktabellen ovan stipulerat, nådde vi fler enskilda individer.
- Innehåll som besökarna efterfrågade var fördjupad information om:
- Seniorbostäder
- Idrotts- och simhallarnas aktiviteter för seniorer.
Lösningen hösten 2024
- För att nå ut i de tre områden vi under våren haft svårigheter att få deltagare, valde vi att flytta ut dessa informationstillfällen på torg i följande områden:
- Hagsätra
- Rågsved
- Östberga
- I de tre områden där vi sedan tidigare haft ett högt besökarantal höll vi nya informationstillfällen inomhus:
- Högdalens seniorträff
- Tussmöte seniorträff
- Enskededalens bibliotek
- Vi bjöd med representanter från Stockholm stads idrotts- och simhallar inom EÅVs stadsdelsområde samt den kommunala hyresvärden Micasa som bygger seniorbostäder i staden.
Resultat hösten 2024
Statistiktabellen nedan till vänster beskriver skillnaden på antalet interaktioner i de områden där vi under våren haft svårt att locka deltagare till träffarna inomhus.


Den högra tabellen ovan beskriver könsfördelningen mellan män och kvinnor som vi kom i kontakt med under informationstillfällen som hölls på torg.
De två statistiktabellerna nedan beskriver antalet besökare på de tre informationstillfällena som hölls inomhus samt åldersintervallen på besökarna.


Lärdomar hösten 2024
- Det var framgångsrikt att vara synliga och tillgängliga i de områden där seniorerna vistas, som utanför matbutiker eller välbesökta gångkorsningar.
- Samverkan med olika professioner som innehar olika typer av information som vänder sig mot seniorer, fördelaktigt för att kunna erbjuda ett bredare utbud.
- Synlighet i form av jackor, roll-up etcetera stärker tydligheten om vilka vi är och vilka vi riktar oss mot.
- Gratis fika, individer både stannar till och stannar kvar en längre stund.
- Möjlighet till djupa samtal i utomhusmiljö skapades genom att vi var flera medarbetare på plats så att det fanns möjlighet att ta ett avskilt samtal.
- Lokala kändisar i form av hemtjänstpersonal och representanter från olika pensionärsföreningar, som till vardags rör sig i området, kommer att bjudas in till nästa års informationsträffar på torgen.
- Ha en positiv och inbjudande approach och gå fram till de som sneglar åt ert håll för att locka in dem.
De viktigaste vinsterna
- Genom att vistas på torgen kom vi i kontakt med flera enskilda individer och en större andel män.
- Möjlighet att nå ut med information till den enskilde i ett tidigt skede, i vissa fall innan den gått i pension.
- Tvärprofessionell samverkan, det tvärprofessionella arbetet stärker fortsatt samverkan och ökad insikt i varandras arbetsroller.
Framgångsfaktorer
- Ett agilt arbetssätt som ändrats efterhand som resultat kommit in.
- Brett informationsutbud som lockar olika individer.
- Bred informationsspridning.
- En inbjudande atmosfär i form av fika, vänliga ansikten, tydliga roll-ups om vilka vi är och vi jobbar med.
- Relevanta informationsbroschyrer att ta med hem.
- Lokalitet, vi stod där seniorerna brukar gå förbi, exempelvis lokala matbutiker, torg och vältrafikerade korsningar för gångtrafik.