Göteborg arbetar med resurssmarta äldreboenden – maten ska hamna i magen, inte i soptunnan
Göteborgsregionen jobbar med att hjälpa äldreboenden att bli resurssmarta och minska mängden matsvinn. Liknande projekt har pågått sedan 2018 i Göteborg.
Att arbeta med mätning av matsvinn är ett verktyg för att kunna identifiera hur mycket mat som hamnar i soptunnan istället för i magen, utifrån det kan man sedan jobba med att hitta sätt att få de äldre att äta mer och därmed minska risken för undernäring.
I materialet ges många konkreta tips för att både öka nöjdheten hos de boende och minska matsvinnet, bland annat:
- Minska portionsstorlekarna och öka näringsinnehållet – Äldre och sjuka personer orkar ofta inte äta upp en normalstor portion. Beställ därför mindre portioner med högre närings- och energiinnehåll. Be tillagningsköket att skicka med en följesedel (gärna med bild) som visar hur mycket som ska läggas upp av respektive kosttyp.
- Öka samarbetet – Mycket mat slängs på grund av bristande kommunikation mellan äldreboendet och köket. Skapa därför rutiner för regelbunden dialog så att menyer och tillagade mängder kan planeras efter de boendes önskemål och behov. Bjud gärna in en representant från köket och ha maten som en stående punkt på APT. Gör studiebesök hos varandra.
- Lyssna på matgästerna – Låt medarbetarna samla in de boendes önskemål på menyerna, eller ta med representanter för de boende på möten med tillagningsköket.
Här hittar du vägledningar från Göteborgs stad till projektledare/coach.