Mellanmålsworkshop för hemtjänstpersonal

I Helsingborgs stad håller kommundietisterna workshops för hemtjänstpersonalen och nu har vi fått ta del av ett enkelt men effektivt workshop-upplägg! Deltagarna får skapa ett mellanmål utifrån ett fiktivt skafferi hos en senior i ordinärt boende och sedan bjuda varandra.

Målgrupp: hemtjänst, hemservice, hemvård

Upplägg: Hemtjänstpersonal får en skafferilista att utgå ifrån (se nedan), och ska skapa ett mellanmål med de ingredienser som står finns på listan.

Låt dem jobbat två och två. De ska göra så mycket av ett mellanmål att de kan bjuda på ett annat arbetspar. Det ena paret jobbar med ett sött mellanmål och det andra med ett salt mellanmål. Kontexten är att det är något som ska gå att göra hyffsat snabbt, och av den anledningen kanske de inte kan välja alla ingredienser.

Tid: cirka 15 minuter, från att sitta och förbereda till dess att mellanmålen är klara att servera.

Nedan finns skafferilistor för två olika mellanmål.

Workshop Bengts skafferi, salt mellanmål

Ska baseras på:
Tunnbröd, kex eller skånsk pepparkaka

Vad som finns hemma:

  • Smör
  • Keso
  • Kalkon
  • Brie
  • Smörgåsgurka
  • Äpple
  • Senap
  • Oliver
  • Fröer
  • Paprika
  • Rödlök
  • Kokt potatis
  • Ägg
  • Kaviar
  • Salt
  • Peppar

Workshop Kerstins skafferi, sött mellanmål

Ska baseras på:
Kvarg

Vad som finns hemma:

  • Blåbär
  • Jordgubbar
  • Mango
  • Fruktcocktail
  • Inlagda mandariner
  • Kvarg med vaniljsmak
  • Florsocker
  • Kräm
  • Nyponsoppa
  • Müsli
  • Äppelmos
  • Vispad grädde
  • Digestivekex
  • Pepparkaka
  • Mandelbiskvier
  • Mjölk
  • Banan

Här hittar du workshopbeskrivningen samt skafferilistorna som en pdf.