Nätverket Noll undernäring gör skillnad – resultat från enkätundersökning
I december genomfördes en enkätundersökning bland medlemmarna i nätverket Noll undernäring. Undersökningen visar att nätverket har en betydande påverkan på medlemmarnas arbete och deras sätt att sprida kunskap om undernäring.
Av nätverkets 335 medlemmar svarade 52 personer på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 15,5 procent.
- 98 procent (51 personer) uppger att nätverket gett dem inspiration, kunskap och/eller nya kontakter
- 90 procent (47 personer) av de svarande uppger att de spridit vidare något de lärt sig via nätverket. Främst har kunskap delats internt till kollegor, men också till externa kontakter, äldre, anhöriga och ledningsgrupper. Tre personer har även delat insikter med politiker.
- 42 procent (22 personer) av de svarande säger att nätverket har inspirerat dem att förändra något i sitt arbete.
Förändringar i arbetet
De förändringar som nätverket bidragit till är spridda över flera områden:
Ledning och styrning
Medlemmar beskriver hur nätverkets arbete har stärkt deras position gentemot ledningen och hjälpt dem att driva igenom projekt. Ett exempel är hur en dietist beskriver att arbetet lokalt får ökad tyngd av att kunna påvisa hur man arbetar nationellt.
Rutiner och arbetssätt
Nätverket har lett till uppdaterade rutiner och förbättrade arbetssätt inom flera kommuner och organisationer. Här är några exempel:
- Uppdatering av rutiner för nutritionsscreening och behandling.
- Ökad medvetenhet om vikten av det förebyggande arbetet mot undernäring.
- Implementering av nya processer inspirerade av framgångsfaktorer från andra kommuner.
Utbildning och kunskapsspridning
Många lyfter att de fått stöd och inspiration till att utbilda kollegor och personal i frågor som rör nutrition och undernäring. En deltagare berättar hur de infört undervisning för undersköterskor inom hemtjänst och särskilda boenden.
”Jag är mer noga med att förmedla riskerna med undernäring hos äldre och står lättare på mig inför andra som gärna vill förminska problemet” skriver en respondent.
Kontakt med äldre och anhöriga
Nätverket har också bidragit till att öka medvetenheten i möten med äldre och deras anhöriga. En projektledare beskriver hur kunskapen från nätverket används i möten med kollegor och seniora deltagare för att lyfta frågor om undernäring.
Stärkt arbete
Resultaten visar att nätverket Noll undernäring inte bara inspirerar sina medlemmar, utan också har en direkt påverkan på arbetssätt, rutiner och medvetenhet i organisationer över hela landet. Det är tydligt att nätverket bidrar till att stärka arbetet med att motverka undernäring hos äldre i olika sammanhang.