Uppsökande arbete – hälsofrämjande samtal för seniorer utan kommunalt stöd

Bakgrund

I Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning anställdes i juni 2023 en äldrekoordinator, vars funktion bland annat innefattar uppsökande arbete mot stadsdelens allra äldsta invånare som saknar befintligt biståndsbeslutat stöd från kommunen. Med målet att minska ofrivillig ensamhet samt att öka kunskap och delaktigheten bland stadsdelens seniorer.

Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som drabbar många äldre. Ofrivillig ensamhet skapar ett större behov av hälso- och sjukvård och omsorg samt bidrar till hälsoproblem och en ökad risk för suicid.

Lösningen

Till grund för det hälsofrämjande samtalet används ett självskattningsformulär (se bilaga nedan), innehållandes elva frågor som berör olika livsområden för den enskilde individen.

Utskick

Ett strukturerat hälsosamtal ger en möjlighet att identifiera ensamhetsproblematik och vid behov kunna introducera den enskilde för det som kommunen och det civila samhället kan erbjuda. Utifrån ett regeringsuppdrag har arbetet med hälsosamtal påbörjats och som förvaltningens äldrekoordinator ansvarar för. 417 utskick har gjorts till invånare födda 1937 eller tidigare, med erbjudande om hälsofrämjande samtal.

Samverkan

Äldrekoordinator har genom att besöka olika aktörer som arbetar med målgruppen, exempelvis vårdcentraler, anhörigkonsulent, fastighetsägare, polis med flera, informerat om sin roll och uppdrag. Detta har medfört en ökad samverkan där dessa aktörer hänvisar den enskilde till äldrekoordinator alternativt kontaktar äldrekoordinator för vidare kontakt.

Äldrekoordinator har även en samverkansstödjande funktion och arrangerar samt deltar i olika samverkansgrupper som Tillsammans mot ensamhet, nätverk etcetera.

Fysiskt uppsökande

Äldrekoordinator besöker olika platser där seniorer vistas, exempelvis serviceverksamhet som vänder sig till personer i hemlöshet och missbruk, pensionärsföreningar med mera. Genom att kontinuerligt besöka dessa platser skapar äldrekoordinator en trygghet och förtroende. Vilket medför en möjlighet att fånga upp och erbjuda samtal på plats alternativt boka in hembesök/telefonsamtal utifrån den enskildes önskemål.

Resultat

 Utskick

ÅlderAntal utskickHälsofrämjande samtalMänKvinnor
Födda 1933 eller tidigare15317413
Födda 193444725
Födda 193565945
Födda 193669725
Födda 193786514
Totalt417451332

Samverkansaktörer

AktörAntal
Anhörigkonsulent10
Stödja beställarenheten7
Primärvård11
Övriga12
Totalt40

Fysiskt uppsökande

Serviceverksamhet Convictus BrygganAntal
Totalt21

Lärdomar

  • Viktigt att ha uppdaterade adresslistor inför utskick.
  • Bra material, med enkel och tydlig text i utskick.
  • Ej ett för stort informationsutskick, begränsa till det viktigaste.
  • Svarsblankett och svarspost, bifogas tillsammans med utskick för att underlätta för mottagaren.
  • Samtalsstruktur genom till exempel självskattningsformulär.
  • Samverka och informera olika aktörer som arbetar mot målgruppen, för ökad genomslagskraft.
  • Relationsbyggande och att bygga upp en tillit tar tid, besök samma plats fler gånger för ökad kredibilitet.
  • Kommunikation från seniorer som träffat äldrekoordinator och andra seniorer ger effekt, legitimitet och ökad tillit för att den enskilde ska ta kontakt.
  • Många seniorer saknar kunskap om vilket stöd som erbjuds från kommun, region och civilsamhälle, samt ansvarsfördelningen mellan dessa.

De viktigaste vinsterna

  • Genom att nå ut i ett tidigt skede med information och vägledning, vet den enskilde var hen ska vända sig vid behov av stöd.
  • Genom att nå dessa individer kan de få stöd att snabbt komma i kontakt med berörd part, exempelvis biståndshandläggare, pensionsmyndigheten, primärvårdsrehab, primärvårdsdietist och så vidare.
  • Stärkt samverkan och förståelse mellan olika aktörer som arbetar mot målgruppen. Äldrekoordinator kan även ha en konsulterande roll för andra aktörer som ej vet vart de ska hänvisa den enskilde.

Framgångsfaktorer

  • Samverkan: för att nå den enskilde.
  • Tydliga och visuella utskick, även med bild på äldrekoordinator för ökad trygghet.
  • Nära dialog och stöd från ledning, för att kunna utvärdera, utveckla och omvärdera arbetssätt för att effektivisera arbetet.
  • Kontinuitet och ihärdighet.

Här hittar du beskrivningen samt självskattningsformuläret som använts som en pdf.