Valfrihet är kärnan i Region Skånes nya måltidskoncept på sjukhusen
Region Skåne har under de senaste åren gjort en satsning som de kallar Nytt måltidskoncept. Det nya måltidskonceptet innebär mer valfrihet för patienterna som numera både kan välja vad och när de vill äta. I sina mätningar har de sett att patienternas kalori- och proteinintag har ökat med hela 30 procent, och dessutom har konceptet lett till ökad patientnöjdhet. Att som patient få välja mat från en meny den tidpunkt man vill ger ökad aptit, och maten är faktiskt också en viktig del av tillfrisknandet. Det finns studier som visar att en undernärd patient kostar ca 10 000 mer per vårddygn och att antalet vårddygn ökar med 3-4 stycken om patienten är undernärd.
Maträtterna tillagas från grunden av färska råvaror av Region Skånes egna kockar. Rätterna levereras till sjukhusavdelningarna i kylda portionsförpackningar med lång hållbarhet (8-12 dagar), där de alltid finns tillgängliga i en kyl. Inför servering värms rätten upp i speciella förprogrammerade mikrovågsugnar. En innovativ förpackning gör att maten ser likadan ut på tallriken som när kocken i köket la upp portionen i köket. Måltidsbeställningen upptas som en digital beställning i en iPad eller telefon. Även anhöriga och personal har möjlighet att köpa måltider.
Det nya måltidskonceptet har dessutom bidragit till ett minskat matsvinn, det har gått från 32,7% (2020) till 18,4% (2023). Flera avdelningar inom Region Skåne arbetar redan med konceptet och enligt beslut i Regionstyrelsen ska det införas på alla sjukhus i regionen.
Måltidskonceptet har visat ett minskat antal specialkostbeställningar, ett lägre matsvinn, ökat kalori- och proteinintag samt ökat patientnöjdhet. Måltidskonceptet ska vara implementerat på Region Skånes alla sjukhus till sommaren 2025.