Vi uppmanar regeringen att:

1. Besluta om en nationell nollvision mot undernäring hos äldre

2. Ge en myndighet i uppdrag att ansvara för nollvisionen

3. Ge denna myndighet förutsättningar att arbeta långsiktigt med uppdraget

Fokus för uppdraget bör vara att främja kompetensutveckling och samverkan mellan aktörer i ekosystemet runt de äldre, för att tillsammans, genom förebyggande insatser, driva mot visionen att ingen äldre ska behöva bli undernärd.

  1. Öka kompetensen om mat och måltid i vård och omsorg
  • Det behövs fler dietister i kommuner och på sjukhus
  • Den kunskap som finns behöver nå ut i flera verksamheten
  • Det behövs ökat samarbete mellan alla aktörer i ekosystemet runt den äldre

Kompetensbrist är en avgörande faktor för att äldre blir undernärda. Personalen inom vård och omsorg har ofta inte den nutritionskunskap som krävs för att identifiera och förebygga undernäring. Enligt Dietisternas riksförbund saknar 80 procent av kommunerna en egen dietist. Enligt Livsmedelsakademins enkätundersökning[1] från 2024 efterfrågar 34 procent bättre tillgång till dietist.

Detta innebär att ansvaret för nutritionsfrågor läggs på medicinskt ansvarig sjuksköterska, som i många fall inte har rätt kompetens för att kunna fånga upp alla som riskerar att bli undernärda eller hjälpa redan undernärda med adekvata insatser. Lösningen blir ofta en näringsdryck som både är kostsam och i värsta fall ersätter riktig mat som exempelvis ett gott mellanmål.

Enligt Livsmedelsakademins enkätundersökning används Livsmedelsverkets riktlinjer för nutrition i många kommuner för att skapa policys och utbilda personal, men bristen på tid och resurser gör det svårt att följa dessa riktlinjer fullt ut. Samtidigt används Socialstyrelsens kunskapsstöd av få. Detta signalerar att det behöver göras mer för att förbättra spridningen av och tillgången till kunskap om mat och måltid.

Kommuner och regioner måste ges möjlighet att satsa på kontinuerlig utbildning av personal inom vård och omsorg, där nutritionskompetens blir en naturlig del av verksamheten. En nollvision mot undernäring skulle inte bara öka fokus på utbildning utan också säkerställa att den faktiskt når ut och tillämpas i verksamheterna.

2. Ta reda på vad undernäring kostar och hur många som drabbas

  • Ta reda på hur många äldre som är eller riskerar att bli undernärda
  • Beräkna vad undernäringen kostar i Sverige
  • Utöka möjligheterna att beräkna samhällsekonomiska vinster av preventiva insatser

Det saknas tillförlitlig statistik på nationell nivå om hur många äldre som är undernärda, men det finns uppskattningar. Enligt Socialstyrelsen beräknas 30 procent av alla över 80 år lida av undernäring eller riskerar att bli undernärda[2]. Siffror från det nationella kvalitetsregistret Senior Alert visar att sex av tio äldre i Sverige riskerar att bli undernärda, år 2023[3]. Totalt i hela samhället bedöms mellan fem och tio procent av äldre vara undernärda[4].

Undernäring kostar samhället enorma summor, men hur stor den totala summan är vet ingen. Även här saknas beräkningar. Vad gäller förebyggande och behandlande åtgärder gjorde Socialstyrelsen en uppskattning år 2001 som visade en besparingspotential i sjukvården på 0,5 – 1 miljard kronor per år inom sjukvården om vi kommer tillrätta med undernäringen [5]

Förebyggande insatser skulle inte bara kunna spara pengar, utan också rädda liv och lidande. Undernärda äldre har längre vårdtider, högre risk för komplikationer som trycksår och fallolyckor, och större behov av sjukvård. Genom att förebygga undernäring går det att minska dessa risker och avlasta vården.

3. Följ upp effekten av gällande föreskrifter

  • Säkerställ att alla kommuner och regioner följer de lagar och föreskrifter som finns
  • Följ upp utvecklingen genom kontinuerliga mätningar

[1] https://www.nollundernaring.se/arkiv/rapport-enkatundersokning-om-kommunernas-arbete-mot-undernaring-hos-aldre/

[2] https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/forbattrat-arbete-mot-undernaring-hos-aldre-_hb11890/

[3] https://propensionaren.se/sex-av-tio-aldre-riskerar-undernaring/

[4] https://www.uu.se/nyheter/2024/2024-07-11-undernaring-hos-sjuka-och-aldre-behover-uppmarksammas-mer

[5] https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/forbattrat-arbete-mot-undernaring-hos-aldre-_hb11890/