Fokusområde: beslutsunderlag
En viktig del i vårt arbete har varit att få med oss politiker som faktiskt kan påverka att det blir en nationell kraftsamling för en nollvision för undernäring hos äldre.
Arbetsmetod
Det var viktigt att hitta rätt politiker som var intresserade av äldrefrågor och äldres livskvalitet. Vi började därför med att kartlägga vilka politiker som satt i socialutskottet, som hade uttalat sig om undernäring eller äldrevård, eller skrivit motioner som relaterade till undernäring hos äldre.
År 2020, mitt under brinnande pandemi, bokade vi ett 20-tal Teamssamtal med i första hand politiker i socialutskottet. Vi berättade om vårt arbete, om undernäring hos äldre, men hade också tydliga budskap. Dels behövs ett statistiskt underlag på hur många som är undernärda och vad det kostar. Dels behövs ett starkare samarbete mellan aktörer på kommunal och regional nivå för att kunna förebygga undernäring. Ett sätt att få till detta, skulle vara att lägga ansvaret på en nationell nollvision hos en myndighet. Vi upplevde att våra möten gav både ny kunskap om undernäring hos äldre och ett ökat engagemang för frågan hos politikerna.
Tre av politikerna vi träffade var Acko Ankarberg och Mats Wiking, båda aktiva i socialutskottet samt Barbro Westerholm, riksdagens äldsta politiker. Tillsammans med Acko och Mats planerade och genomförde vi hösten 2021 ett riksdagsseminarium. Den pågående pandemin gjorde att vi fick hålla detta digitalt, vilket delvis var till vår fördel. Seminariet fick fler än 200 anmälningar och sändes via SVT Forum, där fler än 3000 personer tittade. Barbro Westerholm hade uppmanat alla pensionärsorganisationer att titta på TV-sändningen. Efteråt ringde hon och uttryckte hur enormt tacksam hon var att vi drev frågan om undernäring hos äldre.
År 2022 var det val, och en del politiker fick nya tjänster. Bland annat blev Acko Ankarberg sjukvårdsminister. Vi fortsatte kartlägga nyckelpersoner, men den här gången kunde vi åka till Stockholm för att träffa dem. Det blev två intensiva dagar med många möten, där vi fokuserade på att få till en nationell nollvision som en myndighet skulle få i uppdrag att hantera. Tillsammans med två av politikerna, Malin Höglund och Mikael Dahlqvist, anordnade vi ett riksdagsseminarium hösten 2024. Här deltog också tre pensionärsorganisationer. Seminariet följdes upp av en debattartikel tillsammans med DRF och två pensionärsorganisationer. Efter seminariet lämnade Camilla Valtersson Grönvall (M) in en motion om seniorers livskvalitet, frihet och valfrihet som senare bifölls av riksdagen
Malin Höglund förankrade vårt arbete hos äldreminister Anna Tenje, och i december 2024 fick vi möjlighet att framföra vårt arbete och tankar om en nationell nollvision även till henne.
Resultat
Vi ser tydliga tecken på förflyttningar mot ett förebyggande arbete på nationell nivå, som vårt arbete till stor del ligger bakom. Här är några exempel.
- En riksdagsledamot skrev en interpellation till sjukvårdsministern
- Ett antal riksdagsmotioner skrevs efter våra möten
- Motionerna ledde till ett betänkande i Socialutskottet och ett beslut om en uppmaning till regeringen om nollvision för undernäring
- SLVs regeringsuppdrag att sammanställa och sprida kunskap om mat och måltiders betydelse för att motverka ohälsa hos äldre personer
Efter samtal med både riksdagspolitiker och tjänsteperson i socialdepartementet kan vi också konstatera att vi haft ett finger med i att mat och måltid nämns i Äldreomsorgsutredningen och nya socialtjänstlagen.