Beräkningsmodell för förebyggande insatser mot undernäring hos äldre

Fokusområde: Beslutsunderlag

Undernäring hos äldre är ett omfattande men ofta osynligt folkhälsoproblem som orsakar stort lidande och höga samhällskostnader. Trots detta saknas ett tydligt och tillförlitligt beslutsunderlag för att förstå både de personliga och ekonomiska konsekvenserna.

Utgångspunkt: Behov av att utvärdera förebyggande insatser mot undernäring

Behovet av konkreta beslutsunderlag identifierades tidigt och Nollvisionen för undernäring hos äldre har därför gjort flera försök att utvärdera förebyggande insatser mot undernäring, både i kronor och i förbättrad livskvalitet.

Pilotprojektutvärderade livskvalitet och nuvärdesberäkning

Under 2022–2023 genomfördes pilotprojekt i både Kävlinge kommun och Enskede-Årsta-Vantörs SDF, där insatsens effekter följdes upp genom mätning av viktutveckling, förändrat omsorgsbehov och upplevd livskvalitet. Livskvaliteten mättes med verktyget ASCOT (Adult Social Care Outcomes Toolkit) som är utvecklat av forskare vid University of Kent och mäter resultatet av social omsorg ur individens perspektiv, särskilt fokuserat på upplevd livskvalitet. I pilotprojektet testades även att utvärdera det ekonomiska resultatet genom en nuvärdesberäkning.

Utmaningarna var dock bristande data för att göra en ekonomisk beräkning, samt svårigheter att utvärdera livskvalitet hos en skör målgrupp. Lärdomarna från denna pilot belyste behovet av bättre data och metoder för utvärdering.

Forskningsansökan och start-up

Tillsammans med Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) gjorde vi en ansökan till Forte med ambitionen att starta ett forskningsprojekt för att få fram mer tillförlitlig data. Tyvärr blev denna ansökan inte beviljad.

Strax därefter hittade vi, genom systematisk omvärldsbevakning, att en beräkning på kostnaden för sjukdomsrelaterad undernäring nyligen gjorts i Norge. En motsvarande beräkning gjordes under 2024 även i Danmark. Data från dessa studier är till viss hjälp även för Sverige.

Lärdomar från piloten lade grunden till ett nytt företag, HestiaAgora, som utvecklat ett digitalt verktyg för att mäta livskvalitet i äldreomsorgen. Detta verktyg har testats i Vellinge kommun och är nu redo för lansering. Företaget arbetar parallellt med att ta fram ett digitalt verktyg för att beräkna besparingspotentialen för förebyggande insatser mot fallskador, där tillförlitlig data finns.

Beräkningar med Markov kohortmodell

Under 2023 fick vi genom vår omvärldsspaning reda på att det finns en hälsoekonomisk modell som kanske skulle kunna användas för en kostnadsuppskattning. Efterforskningar ledde vidare till RISE och avdelningen Social and Health Impact Center (SHIC). Livsmedelsakademin lämnade över material med den data som gått att få tag på, både nationellt och internationellt, kopplat till undernäring hos äldre. Analytiker har baserat på tillgänglig data skapat en Markov kohortmodell som möjliggör kostnadsberäkningar för förebyggande insatser mot undernäring. Med denna metod går det att jämföra kostnaderna för två olika scenarier med varandra, med respektive utan förebyggande insats mot undernäring. Jämförelsen skapar ett ekonomiskt underlag för optimerad resursallokering.

Modellen kan enkelt anpassas för olika typer av insatser, i många olika verksamheter. Den är tillgänglig för alla och gratis att använda. För kommuner som behöver stöd erbjuder SHIC hjälp med anpassning till lokala förhållanden och analys av insatsernas effekt.

Modellen testades under hösten 2024 på tre olika insatser: tidig identifiering av undernäring, mellanmål istället för näringsdrycker, samt anställning av en dietist i kommunen. Samtliga visade på ekonomiska besparingar. Vi har presenterat resultaten för bl.a. Socialstyrelsens analysenhet och för Socialdepartementets analytiker och sakkunniga, som alla visat stort intresse för modellen.

Vidareutveckling och framtida potential

Den nuvarande modellen är ett första steg, men potentialen för vidareutveckling är stor. För att kunna erbjuda än mer tillförlitliga beräkningar behövs bättre och mer tillgänglig data, vilket vi påpekat för både myndigheter, politiker och Socialdepartementet. En ökning av det förebyggande arbetet mot undernäring har potential att både minska samhällets kostnader och förbättra livskvaliteten för en växande äldre befolkning.

Här finns fördjupad information om modellen, bl.a. teknisk rapport och inspelning från webbinarium: https://www.nollundernaring.se/arkiv/halsoekonomisk-modellering-kring-undernaring-hos-aldre/

På RISE hemsida finns verktyget tillgängligt: https://www.ri.se/sv/shic/expertis-tjanster-erbjudande/halsoekonomisk-modellering-kring-undernaring-hos-aldre