- Detta evenemang har redan ägt rum.
Webbinarium: Tidig identifiering
24 oktober, 2023 | 08:30 - 09:30
Kan frågor vara en effektiv metod för att hitta äldre som riskerar att bli undernärda i tid?
Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm har tittat på om frågor till äldre kan vara en effektiv metod för att identifiera äldre i ordinärt boende som riskerar att bli undernärda. Frågorna har utgått från hälso- och sjukvårdens riskbedömning av en persons näringstillstånd.
Tid & Plats: Tisdagen den 24 oktober kl. 8.30-9.30, Digitalt på Teams
Klicka här för att ansluta till mötet
För att förhindra undernäring hos en äldre person är det viktigt att så tidigt som möjligt göra en inledande riskbedömning av personens näringstillstånd som kan ligga till grund för en utredning av personens näringstillstånd. Detta kan göras av en dietist, sjuksköterska eller annan vårdpersonal med lämplig kompetens. Hälso- och sjukvården har utvecklat en praxis där en riskbedömning görs utifrån tre bedömningspunkter som kan formuleras som frågor. Besvaras en fråga med ”ja” rekommenderas vidare utredning och bedömning av nutritionsstatus.
- Ofrivillig viktförlust, tecken på negativ energibalans.
- Ätsvårigheter, till exempel aptitlöshet eller tugg- och sväljproblem.
- Undervikt, det vill säga body mass index, BMI, är mindre än 20 kg/m2för personer under 70 år eller BMI är mindre än 22 kg/m2 för personer 70 år och äldre.
En liknande inledande riskbedömning skulle också behöva göras för de äldre som inte har kontakt med sjukvården. På det sättet kan fler fall av undernäring upptäckas också innan de äldre kommer i kontakt med hälso- och sjukvården. Frågorna skulle kunna ställas av hemtjänsten när det finns tecken på undernäring.
Program
- Dietist Carita Ferdinandsson och Enhetschef Larose Masimango Stockholms stad Enskede-Årsta-Vantörs SDF och Måltidsutvecklare Ellen Hugosson Kävlinge kommun berättar sina respektive pilotprojekt med fokus på:
- Utveckling av frågeställningar för inledande riskbedömning till äldre i ordinärt boende.
- Användning av frågeställningarna av hemtjänsten
- Samarbetet med Primärvårds rehab i regionens och privat regi.
Moderator: Per Simonson