Julkalender för en godare jul 2020


Här samlas alla idéer i vår julkalender för en godare jul för Sveriges äldre och isolerade.

Har du genomfört en av idéerna? Vi vill gärna veta! Tagga #godarejulföräldre i sociala medier och/eller maila oss.


1 december:

Skicka adventsfika med posten

Även om vi inte kan ses fysiskt kan vi ändå fika tillsammans i jul! Köp ett vadderat kuvert och fyll det med godsaker som knäck, kola, pepparkakor och varför inte glöggkryddor. Skriv också en handskriven liten hälsning och skicka till dem som du inte kan träffa nu i december. När paketet sedan har kommit fram kan ni fika tillsammans genom ett telefon- eller videosamtal!

Idélämnare: Amanda Allvin, Lund


2 december:

Christmas carols

I år är det många körer och sånggrupper som inte kan uppträda som brukligt. Varför inte gå samman i små grupper och sprida lite julstämning och glädje?! Om ni håller avstånd och pälsar på er ordentligt skulle nu kunna ge er ut till era lokala vårdboenden, pensionärsbostäder, sjukhus, etc. och sjunga julsånger för de äldre och isolerade på säkert avstånd utomhus. Ett annat alternativ är att spela in en video när ni sjunger julsånger och sprida till de äldre, t.ex. genom er lokala kommun. Kanske är detta något att planera för inför Lucia?! 

Idélämnare: Anonym


3 december:

Öka äldres kunskap om teknik och digitala hjälpmedel

Det finns många smarta digitala hjälpmedel som kan hjälpa oss att hålla kontakten med nära och kära i jul. Men det är inte alla seniorer som känner sig bekväma med att hantera teknik och digitala hjälpmedel. Nu inför julen borde därför kommuner och anhöriga tillsammans kraftsamla för att öka den digitala kompetens bland äldre! 

Två exempel på initiativ kopplat till detta är: Mer Digital från Telia och Dela Glädje från Folkuniversitet. Vi är säkra på att det finns mängder av fler goda initiativ runt om i Sverige. Dela gärna med er av era erfarenheter!

Idélämnare: Martina Avasoo Barte, Helsingborg


4 december:

Väck minnen till liv

Vi har ofta starka minnen eller känslor kopplade till mat. En doft och vi påminns om barndomen, om härliga stunder, eller om en person som betyder mycket för oss. Fråga din äldre släkting om denne har någon älskad maträtt som den har en speciell koppling till. Laga maträttten hemma och leverera till personen, eller beställ på en restaurang med hemkörning. Om ni båda vill – ring upp och prata om vilka minnen och tankar som maten väckte. Ett tillfälle att dela goda minnen.

Inga maträtter som sticker ut i minnet? Gör något gott och enkelt och testa klassikern rårakor med fläsk.

Riv 6 potatisar grovt, blanda i 2 ägg. Smält smör i en stekpanna och stek smeten (rårakorna) gyllenbrunt. Stek stekfläsk. Servera med rårörda lingon och ett glas mjölk.

Recept: Majvor 81 år, i ”Smakminnen från förr och nu”. Receptsamling från seniorer i Enskede- Årsta- Vantör, Stockholm. 

Idélämnare: Maja på Förebyggande Enheten, Stockholm


5 december:

Hjälp en granne

Har du en äldre person i din närhet som kan behöva lite hjälp och uppmuntran? Erbjud dig att hjälpa personen med något praktiskt. Det kan vara att handla mat i butik eller via webben, att skotta snö, räfsa löv, gå ut med sopsorteringen, gå och låna en bok på biblioteket eller att hänga upp ljusslingor i trädgården. Kanske kan du erbjuda dig att vara sällskap på en promenad runt kvarteret? Ett enkelt och konkret sätt att visa omtanke.   

Idélämnare: Anonym


6 december:

Låt endorfinerna flöda!

Peppa dig själv och dina nära och kära att röra på sig under de mörka månaderna!

Gör det till en rutin att gå ut i dagsljuset och ta en trettio minuters promenad direkt efter frukost eller lunch. Stäm träff med en vän, fysiskt eller via telefon, om du vet att du har svårt att komma iväg. Eller testa att träna hemma med en digital instruktör. Ett populärt program på SVT1 är “Hemmagympa med Sofia”, vardagar med start kl 9.10 – kör hårt!

Idélämnare: Anonym


7 december:

Dela ögonblick med en digital fotoram

Ofta vill vi visa våra nära och kära vad som händer i våra liv och i vardagen. Med en digital fotoram kan du och din familj dela foton med äldre släktingar som ni inte kan träffa och som inte använder sociala medier. Skärmen visar bilderna automatiskt och är uppkopplad via wifi. Du skickar bilderna via en app i din smarta telefon och kan skicka nya varje dag. Kanske kan det bli en julklapp från dig och släkten till någon som ni vill dela era foton och liv med?

Idélämnare: Sara, Lund


8 december:

Julkort PLUS

Skicka inte bara julkort, utan skicka även med ett liten julklapp i förtid. Julklappen får gärna påminna om dig eller om något som ni har gjort tillsammans, och som ni kan prata om när ni sedan rings vid. Tänk bara på att det är bra om paketet får plats i mottagarens brevlåda så att hen slipper trängas vid utlämningsställen i onödan. ❤️

Idélämnare: Anonym


9 december:

Brev från skolungdomar

Alla skolungdomar borde få i uppgift på Svenskan, eller liknande, att skriva ett julbrev till en person på t.ex. ett äldreboende. Här kan de berättar om vad de gör i skolan, på fritiden osv. och hur de upplever coronasituationen. Fina teckningar kan ju också kanske bidra med lite ljus i mörkret.

Kanske skulle detta till och med kunna utvecklas till att skapa långvariga brevvänner? På det här sättet blir julen kanske inte godare för magen, men kanske desto mer för hjärtat. ❤️

Idelämnare: Paulina Stålnacke, projektledare Cloetta


10 december:

Följ julkalendern ”Min mormors jul”

Fira jul med mormors adventskalender på Facebook eller Instagram! Varje dag bjuder 86-åriga mormor Ragna alla som vill hem till sig, för att göra världen lite mindre ensam. Tanken är att vi via nätet inte behöver hålla distans till varandra, utan kan utbyta hur mycket kärlek och värme vi vill. I julkalendern bjuder mormor på vardagsliv, kloka råd och tankar. Följ med själv och/eller tipsa någon som kan behöva lite extra kärlek just nu!

Idélämnare: Elin Pettersson, Helsingborg


11 december:

Pepparkaksbak ihop

För de som känner sig bekväma med tekniken tipsar vi om att pyssla gemensamt – men i varsitt kök. Koppla upp er med videosamtal och sköt julbaket av pepparkakor och lussekatter tillsammans med barn och vuxna på ena sidan skärmen, och far- eller morförälder på andra sidan. Köp färdig pepparkaksdeg om ni vill göra det enkelt. Med videosamtalet igång kan ni tillsammans kavla, knåda, rulla, grädda och slutligen fika. Eller kanske pyssla smällkarameller, slå in julklappar… Bara fantasin sätter gränser för vilka julförberedelser som ni kan göra tillsammans!  

Idélämnare: LinaMaria Bengtsson, Teater Trassel


12 december:

Överraska med restaurangmat

Beställ en lyxig måltid från favoritrestaurangen som en överraskning till en äldre släkting i helgen. Många restauranger erbjuder hemkörning själva eller via andra aktörer. Kom ihåg att också beställa en god dryck för att göra upplevelsen komplett. 

Idélämnare: Maja på Förebyggande Enheten, Stockholm

(Aktörer som erbjuder hemkörning från många restauranger är exempelvis Foodora, Wolt och eller Uber eats.)


13 december:

Bjud på ett luciatåg

När var du med i ett luciatåg senast? Oftast är det skolbarn eller körer som får den äran. Är du ingetdera har du i år extra stor möjlighet att göra din röst hörd. Sätt ihop en grupp, sjung några sånger, spela in och publicera eller skicka. Eller ställ er utanför ett fönster! Publiken kan med fördel vara dina äldre släktingar och vänner som inte kan komma på barnbarnens eller kyrkans luciafirande.

Idélämnare: anonym


14 december:

Titta på något trevligt  

Att ha något trevligt att vila ögonen på kan vara en riktig aptitökare. Och vad som är trevligt är så klart helt individuellt. Ett tips kan vara att vrida köksbordet ifall man har en fin utsikt utanför fönstret. Ett annat tips är att titta på TV medan man äter, och ett tredje kan vara att duka riktigt fint med blommor och ljus. Men om man också vill prata med någon, finns det hjälp att få. MIND Äldrelinjen är bara ett samtal bort för den som längtar efter någon att prata med. https://mind.se/hitta-hjalp/aldrelinjen/


Idé: Maja Blomqvist och Martina Barte


15 december:

Julinspirera vid matleverans

Julens matkasse med matlådor till äldre inom hemtjänsten levereras av vårt glada köks- och transportteam iförd tomteluvor och trevlig julrekvisita. På så sätt hoppas vi skänka god julstämning till våra kunder och ett gott litet skratt. I kassen lägger vi också ett litet kort med julhälsning från kök och kommun. Vi hoppas att detta ska sprida lite julglädje och att fler kommuner inspireras och gör på liknande sätt!

Idélämnare: Lill Spenninge, måltidschef och inspiratör, Klippans kommun


16 december:

Ring och deklamera juldikter

Även om vi inte kan ses fysiskt just nu så är ju din mormor, pappa, morbror, väninna, granne eller bekant bara ett telefonsamtal bort. Så: Ring upp någon som behöver lite extra sällskap och varför inte deklamera dina favoritjuldikter? Låt sedan mottagaren gissa författaren till dikten. Eller så spelar du upp julmusik och ber samtalspartnern gissa artisten, och så vidare!

Idélämnare: Ellen Hugosson, måltidsutvecklare Kävlinge Kommun


17 december:

Ta en julpromenad

Här finner vi en kombination av två idéer: Julvandring tillsamman med en vän och/eller med en hund! Ta kontakt med en bekant och julvandra. Tänk bara på att hålla rejält avstånd till varandra. Ta gärna med en hund! Att umgås med djur gör mirakel för både kropp och själ, men alla har inte möjligheten att äga ett djur själv. Kanske kan en granne eller släkting låna dig sin hund för en promenad eller två under julen? Under promenaden kan ni tillsammans upptäcka vilken utegran som har den bästa juldoften och vem har pyntat sin trädgård vackrast i kvarteret? Ni upptäcker kanske något nytt. Promenader lättar upp, gör en glad, ökar aptiten och minskar isolering. Om en hund följer med fås ännu mer positiva känslor och alla sinnen stimuleras!

Idélämnare: Eva Wiman, Malmö Anhörigförening och Stina från Höllviken


18 december:

Överraska med hembakat

Överraska en äldre med besök i denna besöksofria tid, men tänk på att hålla avstånd och stå ute. Ett fysiskt möte, med gott avstånd, varar längre än för stunden och värmer ett ensamt hjärta. Visa din kärlek med hembakat, så dröjer sig besöket ännu längre kvar – och gör gott för både mage och själ. Det ordnar du enkelt genom att baka lite extra när du ändå är igång med julbaket. Ge det i ett fint paket!

Idélämnare: Peggy Dicksdotter Hermansson, Offentlig Måltid i Sverige och Sara från Lund.


19 december:

Send a picture of hope

Här hittar vi den första utländska idén och den är på engelska: Send a nice picture that signals hope to an elderly. It is now dark times but light is near and we can spot a blue sky in the future. Remember – Also this shall pass.

På svenska: Skicka en fin bild som ger en känsla av hopp till en äldre. Det är mörka tider nu men ljuset är nära och vi kan se en bit av en blå himmel! Tänk på att också detta skall passera.

Idélämnare: Jane Walsh, Director mHealth Research Group & Senior Lecturer School of Psychology NUI Galway, Ireland.


20 december:

Ge bort en godare jul

Ge bort en jultallrik till en närstående släkting eller någon du känner som får sitta själv i juletid p.g.a. rådande omständigheter. Koppla sedan upp er på Facetime eller Teams och njut av en annorlunda jul tillsammans. 

I år finns det mängder av inställda julbord runt om i Sverige vilket lär leda till ett överflöd av juliga råvaror, så på detta sätt kan vi kanske även hjälpas åt att minska matsvinnet. City Gross har t.ex. julcatering online för alla smaker och i olika prisklasser. 

Idélämnare: Annica Hansson Borg, Hållbarhetschef Bergendahls Food / City Gross Sverige och Samuel, Lund


21 december:

Spontanprata med någon du träffar

Det är lätt hänt att vi glömmer bort de spontana mötena när vi är fullt upptagna med att hålla avstånd. Många äldre kanske bara går ut för att gå till affären eller gå en promenad. Genom att hälsa och småprata med någon i kassan eller i parken – självklart på säkert avstånd – kan man sprida medmänsklighet och värme och vi kommer lite närmare varandra, trots det fysiska avståndet. Ert korta samtal kanske är den enda mänskliga kontakt någon som bor ensam och tvingas att isolera sig får den dagen. En liten pratstund kan ha stor betydelse.

Idélämnare: Rebecka


22 december:

Skapa en ringlinje och prata minnen

Lucka 22 bjuder på tre idéer i en! Ringlinjen är en idé där du ringer någon som behöver sällskap och pratar 4–5 minuter. Sedan ringer denna en vän, som ringer vidare och vidare. Ensamhet som kan bli tvåsamhet en stund varje dag. 

Vad ska ni då prata om? Ja som tur är har vi två idéer för det. Den första är att tala om det bästa julminnet. Ring till dina anhöriga och fråga om deras bästa julminne. Finns det någon jul som varit extra bra, eller vilken är favoriträtten på julbordet, eller den härligaste julsången? Att njuta av ett gammalt minne än en gång kan ju även hjälpa att lyfta denna jul, ovanlig som den är. 

Den andra idén är att lyssna på julmusik som tar fram minnen. Musik har en förmåga att framkalla gamla minnen, från t.ex. barndomen, och känslor som är kopplade till dessa minnen. På Spotify finns många listor med nostalgisk julmusik så ni kan lyssna på det ni vill, när ni vill, utan att utsätta er för trängsel i affärer. 

Ring nu och låt minnena få liv tillsammans!

Tusen tack för fina idéer: Eva Wiman, Malmö anhörigförening, Carina Johansson, Changing Perspective Consulting och Anna, projektledare på Jämställd Utveckling Skåne


23 december:

Flytta ut julen

Stäm plats med släkt och vänner vid ett vindskydd eller grillplats och skapa lite gemensam julstämning. Med lampor, glitter, julmusik och termosmuggar med glögg kan ni skapa långvariga minnen, och varför inte en helt ny tradition?! Inspiration för hur man kan fira jul ute bjöd bland annat tre experter på i P1 för ett par veckor sedan: https://sverigesradio.se/artikel/7620962 

Vill du göra detta i en lite mindre tappning är en annan idé att ta du tar med dig en termos glögg och knackar på hos någon som du vet behöver lite sällskap nu i jul. Sedan kan ni julskåla tillsammans ute på altanen eller i trädgården. 

Glöm bara inte att fortsatt vara försiktiga, hålla avstånd, o.s.v. Viruset finns även utomhus!

Tack till idélämnarna Elin Magnusson, Bearing Point och Ann från Flyinge


24 december:

Unna dig lite extra!

I julaftonens luckan finns en idé om att unna dig lite extra gott, och detta är ju perfekt lagom till jul- och nyårshelgerna. Blanda grädde och gröt till ris á la malta, kör dubbla skivor julskinka på skinksmörgåsarna, ät en god gräddig sås med smör i till lutfisken, och så vidare. 

Glöm inte heller mellanmålen i jul. Måltiderna tenderar bli färre ju äldre och mer isolerad man blir och därför är mellanmålen viktiga att komma ihåg. Exempelvis är fikastunden på kvällen viktig ur flera aspekter för både kropp och knopp, med en god natts sömn. 

Är du anhörig eller god vän kanske du kan ringa och påminna om måltiderna på ett trevligt sätt! Ring och prata en stund, och varför inte bestämma i förväg att ni ska fika ihop över telefonen?  

Till sist ett recept på en julig och näringsrik dessert som även passar till mellanmål: Saffransostkaka

Mosa en banan och blanda med 500 g keso, 4 ägg, 1 dl havregryn, 0,5 dl hackad mandel och 1 pkt saffran (och ev. 2 msk honung). Häll i en form och ställ i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Gott att servera med en klick yoghurt och rårörda hjortron eller varför inte lite skivade apelsiner. 

Livsmedelsverket har ännu fler tips och råd på goda och näringsrika måltider: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/aldre—rad-om-bra-mat

Stort tack för de fina idéerna: Anette Andersson, Johanna Andersson, leg dietist WA dietistkompetens och Peggy Dicksdotter Hermansson, Offentlig Måltid i Sverige


Tusen och tusen gånger tack till alla er som lämnat idéer och tips till julkalendern om hur vi på ett säkert och kreativt sätt kan göra de äldres jul under Coronapandemin till en glädjens högtid!

Vi är mållösa över alla fina idéer som har skickats in. Vi har faktiskt fått in ännu fler idéer än vad vi har haft möjlighet att publicera i luckorna. Därför följer här ytterligare ett antal fina idéer: 

Knyt band – bind en krans

Bind en julkrans av grane eller annat grönt som ni hittar i naturen. Pynta med rött sidenband eller något annat som du tycker är fint och ge sedan bort den fina kransen till någon som kan tänka på just dig när de tittar på kransen.

Ett annat alternativ är att ge bort ett ”kransbindar-kit” och så kan ni binda och pyssla tillsammans ute, på avstånd eller uppkopplade digitalt om teknikkunskaperna medger detta. Ge bort en stunds gemenskap och knyt band för livet.

Idélämnare: Pia, Vellinge

Spela sällskapsspel online ihop

Det finns appar som yatzy, wordfeud m.m. som man enkelt kan umgås genom, ett parti kan ju pågå i flera dagar med lite tur.

Idélämnare: Anonym

Testa dina kunskaper

Är du smartare än en bibliotekarie? Utmana dig själv med Stockholms stads biblio-quiz. Länk: https://video.stockholm.se/search/perform?search=biblioQuiz

Idélämnare: Anonym

Rita ett julkort

Rita ett julkort som kan vikas så att man kan skriva en fin text till den äldre inne i julkortet som sedan skickas eller läggs i brevlådan.

Idélämnare: Astrid, lågstadieelev i Malmö

Prenumerera på en tidning

Beställ en prenumeration på en veckotidning åt någon! Det finns tidningar för alla smaker och intressen – från korsord, historia, trädgård, hem, bilar, djur och mycket annat. Det ger glädje när första numret kommer och flera månader framåt.

Idélämnare: Elin Pettersson, Helsingborg

Beställ ett blomogram

Skicka en bukett till någon som du inte kan träffa just nu och visa att du tänker på dem.

Idélämnare: Sara, Lund

Se de äldre som nu levande och vuxna individer

En mening som berört mig varje gång jag läst den genom åren var en slutsats från en stor utbildningssatsning om bland annat mat och måltider för hemtjänstpersonal i Malmö för ca 10 år sedan. Projektledares ord löd: Personalen övergick till att se de äldre som nu levande vuxna individer i stället för att som tidigare betrakta dem som en anonym grupp icke-vuxna, som levde förr.

Idélämnare: Inger Stevén, Dietist Livsmedelsverket

Din julklapp 2021: ingen ska bli undernärd p.g.a. fattigdom eller lågpension

  • Regioner tar ansvar och styr upp kaoset med oätliga eller icke konsistensanpassade matlådor. 
  • Biståndsbedömare ger folk råd att äta genom specialpris eller matbidrag i samråd med dietister.
  • Nutritionsbedömningar med riktiga åtgärder – det vill säga mat på bordet och som hamnar i magen!

Maria Andersson, Primärvårdsrehab Bromma


Har du genomfört någon av idéerna? Vi vill gärna veta! Tagga #godarejulföräldre i sociala medier och/eller maila oss!