Här publicerar vi löpande våra rapporter med resultat, kunskap och lärdomar. Följ allt som händer i Nollvisionen genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Hälsoekonomisk modell kring undernäring hos äldre
Det finns bristande data om de totala kostnaderna för undernäring i svenska sammanhang. För att bidra till kunskapen har RISE utvecklat en så kallad Markov-modell för att möjliggöra hälsoekonomiska beräkningar av kostnaderna för undernäring och de potentiella besparingar som kan uppnås genom olika förbyggande insatser.
Här kan du läsa mer om modellen hos RISE.
Tre kommuner har nu använt sig av modellen för att göra kostnadsberäkningar utifrån olika insatser
- Kävlinge kommun har räknat på mellanmål vs. näringsdryck. Här hittar du rapporten om Kävlinges beräkningar.
- Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har räknat på screening av risk för undernäring. Här hittar du rapporten om EÅV:s beräkningar.
- Burlövs kommun har räknat på att anställa en kommundietist. Här hittar du rapporten om Burlövs beräkningar.
Rapport – enkätundersökning om kommunernas arbete mot undernäring hos äldre
Den här rapporten är en sammanställning av en enkätundersökning som skickades ut till alla Sveriges 290 kommuner under juni-juli 2024, den riktades till personer med övergripande insyn i mat och måltid inom omsorgen och hemtjänsten, till exempel avdelningschef för äldreomsorgen eller måltidschef.
Vi har tagit emot svar från 175 kommuner, vilket innebär att vi fått svar från 60,3 % av Sveriges kommuner, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Denna svarsfrekvens är tillräcklig för att resultaten ska kunna ge en fingervisning om det nationella läget.
Enkätsvaren presenterades även i ett webbinarium den 18 september 2024, det spelades in och går att ta del av här i efterhand.
Publicerad 20 september 2024
Referensgrupp för civilsamhället
Referensgruppen i civilsamhället och dialogen med äldre är en möjlighet att få mer information om äldres behov och önskemål och testa och diskutera olika reflektioner och innovativa lösningar som vi har tillsammans med en grupp äldre.
Publicerad höst 2023
Äldres individuella behov och önskemål
Äldre är inte en homogen grupp, utan består av individer. För att ta reda på mer om olika målgruppers behov har vi gjort en enkätundersökning, med intersektionalitet som analysredskap.
Publiceringsdatum 17 november 2022
Se även en inspelad presentation – Äldres individuella behov och önskemål kring mat och åldrande
Publicerad 8 december 2022
Enkät om kommunernas arbete mot undernäring hos äldre
Sommaren 2022 skickade vi ut en enkät till alla Sveriges 290 kommuner med frågor om hur deras arbete mot undernäring hos äldre fungerar. 143 kommuner svarade och här kan du läsa resultaten.
Publicerad 19 oktober 2022
Kompetensbehov om mat och
nutrition hos vård och omsorgspersonal
Under fem veckor i slutet av 2021 genomfördes en undersökning av kompetensnivå och intresse hos vård- och omsorgspersonal för fördjupade kunskaper om mat och måltid. Pilotprojektet genomfördes i Kävlinge kommun och Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning i Stockholms stad.
Publicerad: 3 mars 2022
Test av heldygnsmatkasse på servicehus
Under 6 veckor i slutet av 2020 testades distribution av behovsanpassade heldygnsmatkassar till seniorer boende på servicehus i Kävlinge och Enskede-Årsta-Vantör. Samtliga deltagare var i risk för undernäring.
Publicerad 1 juni 2021
Kulturellt perspektiv på åldrande och aptit
Under våren 2021 har Nollvisionen tagit hjälp av studenter vid Lunds Universitets Master of Applied Cultural Analysis-program, för att bättre förstå mekanismerna bakom undernäringen ur ett kulturellt perspektiv. Studenterna har intervjuat äldre och omsorgspersonal samt djukdykt i svensk och internationell forskning kring svensk måltidskultur, ålderism och aptit.
Forskningssammanställning-MACA2021
Intervjuer med äldre och omsorgspersonal – MACA2021
Publicerad 28 juni 2021