Här publicerar vi löpande våra webbinarier med resultat, kunskap och lärdomar. Följ allt som händer i Nollvisionen genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Webbinarium 22 januari 2025 – Kostnadsberäkningar av preventiva insatser mot undernäring hos äldre
Att kunna beräkna vinsterna i det förebyggande arbetet mot undernäring motiverar satsningar. Livsmedelsakademin och RISE presenterar nu genombrottet med en beräkningsmodell som möjliggör denna ekonomiska bedömning. Modellen har nu testats i tre kommuner.
- Kävlinge kommun presenterar hur de har gjort en kostnadsberäkning av mellanmål vs näringsdryck.
- Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har beräknat insatsen av en screeningmetod inom hemtjänsten för att hitta individer med ätsvårigheter som kan leda till undernäring.
- Representanter från Burlövs kommun berättar hur de genom beräkningarna fått underlag att motivera politiska beslut om en dietisttjänst i kommunen.
Webbinarium 18 september 2024 – Kommunernas insatser mot undernäring hos äldre
Det här är en inspelning av vårt webbinarium där vi presenterar resultaten från vår senaste enkät där vi har kartlagt hur Sveriges kommuner arbetar mot undernäring hos äldre.
Vad uppger flest kommuner att de saknar i arbetet mot undernäring? Vilken yrkeskategori efterfrågar flest? Har någon siffror på vad undernäring faktiskt kostar?
Förutom svar på frågorna ovan delar vi också med oss av praktiska tips och verktyg baserade på det kommunerna själva efterfrågar.
Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige inför sommaren 2024, och vi har mottagit hela 197 svar från 175 kommuner. Svaren jämförs med vår tidigare enkät från 2022 för att identifiera eventuella riktningar och förändringar i kommunernas arbete. Här hittar du den tillhörande rapporten.
Webbinarium 15 december 2023 – Tema Kostnadsberäkningar och beslutsunderlag
Vad kostar egentligen undernäringen bland äldre för samhället? Kan förebyggande insatser mot undernäring ses som investeringar snarare än kostnader? Om vi genom siffror och statistik kan påvisa vilken skillnad som förebyggande insatser mot undernäring hos äldre gör – både för ekonomin och för den äldres livskvalitet – så kan vi få till fler och bättre preventiva insatser!
Webbinarium 24 oktober 2023 – Tema Tidig identifiering
I det här webbinariet berättar stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm om den pilot de drivit för att förhindra undernäring hos äldre. Dietist Carita Ferdinandsson och enhetschef Larose Masimengo delar med sig av erfarenheter, lärdomar och goda råd.
Webbinarium 24 oktober 2023 – Tema Tidig identifiering
I det här webbinariet berättar Kävlinge om den pilot de drivit i kommunen för att förhindra undernäring hos äldre. Måltidsutvecklare Ellen Hugosson delar med sig av erfarenheter, lärdomar och goda råd.
Nollvisionens webbinarieserie Nr. 4 – Hur får vi till en verklig systemförändring?
I fjärde delen av Nollvisionens webbinarieserie diskuterades hur den nya äldreomsorgslagen kommer att bidra till minskad undernäring och bättre hälsa hos äldre, och vilka är de viktigaste skillnaderna jämfört med den nuvarande lagen? Kan vi lära och få inspiration av våra grannländer? I Danmark infördes nya riktlinjer i våras för hur undernäring ska minska genom sömlöst samarbete mellan stat, region och kommun.
Hur kan Socialstyrelsens nya utbildning Ett näringsrikt samarbete bidra, och hur kan ökat samarbete i kommunerna mellan hemtjänst, biståndshandläggare och dietister minska undernäring? Webbinariet ger dig svaren på dessa frågor och många fler. Inspireras av hur du kan applicera nya praktiker på ditt egna arbete.
Nollvisionens webinarieserie Nr. 3 – Hur får vi till en verklig systemförändring?
I webbinariet får vi bland annat ta del av presentationer och diskussioner från forskning kring kompetensbehov om mat och måltid inom äldreomsorgen. Lunds kommun delar med sig av erfarenheter om matservice till äldre och vi diskuterar hur vi kan minska ofrivillig ensamhet bland äldre genom att ta del av erfarenheter från Växjö, Landskrona och Simrishamn.
Nollvisionens webbinarieserie Nr. 2 – Om ofrivillig ensamhet och matlust
Här delar vi med oss av våra erfarenheter kring vår pilot Behovsanpassade matkassar. Att få i sig tillräckligt med mat är så klart avgörande. Att komma till rätta med ensamhet är också viktigt för att få bort undernäring. Ensamhet kan bland annat leda till depression, minskad aptit och matlust, vilket kan få allvarliga konsekvenser för den äldre och stora kostnader för samhället. Vi delar också med oss av våra lärdomar och insikter, och pratar med andra som har goda erfarenheter och kunskap kring hur ensamhet kan förebyggas.
Nollvisionens webbinarieserie Nr. 1 – Erfarenhetsutbyte tillsammans med kommuner
Detta är första delen av Nollvisionens webbinarieserie, om initiativet Nollvisionen för undernäring hos äldre. Vi delar med oss av våra erfarenheter, berättar om vårt arbete och får höra om goda idéer och erfarenheter från andra kommuner. Vi lyssnar också till en paneldiskussion med representanter från riksdagen, kommuner, myndigheter och näringsliv.
Enkätresultat: Jämställdhetsperspektiv på äldres behov och önskemål kopplat till mat och måltid – december 2022
Äldre är inte en homogen grupp, utan består av individer med olika identiteter, erfarenheter och behov. Därför behöver arbetet med olika grupper ur målgruppen olika insatser för att ge goda resultat. För att ta reda på mer om olika målgruppers behov har vi gjort en individuell enkätundersökning bland äldre, med intersektionalitet som analysredskap. Enkäten besvarades av 930 personer över 65 år, under våren 2022.
Riksdagswebbinarium
Livsmedelsakademin arrangerade tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mats Wiking (S), ett riksdagswebbinarium där frågan om undernäring hos äldre lyftes. Samtalet handlar om vilka åtgärder som behöver göras för att nå visionen. Vart vi står idag och hur vi kommer framåt.
The Conversation – Ålderism
Ett brännande samtal om ålderism, kopplat till mat, måltider och livskvalitet, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, och Peter Wennström, expert på varumärkespositionering hos the Healthy Marketing Team.